Fsbuild-2 Flight Planner

Fsbuild 2 support forum
It is currently Sun May 31, 2020 11:11 pm

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
PostPosted: Tue Jan 28, 2020 1:13 pm 
Offline

Joined: Tue Sep 13, 2016 3:35 pm
Posts: 13
Hi,
First of all, I have to acknowledge the incredible mileage I am getting from my one time purchase of these gauges. They’ve been used in many FSX aircraft, and today in P3D4 machines too, so thank you!
I noticed that these gauges now have a sync such that ISG FP’s can be drawn in default navigation displays, and that’s really useful.
However, what I’d really like to know is whether ISG FP routes can be drawn in Carenado navigation displays?
There is a great deal of system integration and functionality that is lost when native screens are replaced. I’d prefer using the ISG GNS and MCU as pop ups, and for these to show the route on the original aircraft ND.
Is this possible?
With thanks,
Fabio


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jan 30, 2020 2:29 am 
Offline

Joined: Thu May 19, 2005 3:45 pm
Posts: 3902
Location: NJ, USA
Fab10 wrote:
Hi,
However, what I’d really like to know is whether ISG FP routes can be drawn in Carenado navigation displays?
There is a great deal of system integration and functionality that is lost when native screens are replaced. I’d prefer using the ISG GNS and MCU as pop ups, and for these to show the route on the original aircraft ND.
Is this possible?


It will work on the non-Proline Carenado displays with the Collins FMS.

So products like the S550 Citation II, or Cessna Caravan it will work. But the CJ2, or the H850XP it would not.

When Carenado adds their own custom Collins FMC, it effectively blocks the Map from synching with FS Planner. If you load a plan with the FSPlanner, the Carenado display still reads 'No FlightPlan'. It has to be enteref via the FMS.

For those products, you'd have to replace the Carenado Map with the ISG Map to have any synch with the ISG Fms.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jan 30, 2020 4:31 am 
Offline

Joined: Tue Sep 13, 2016 3:35 pm
Posts: 13
Hi,
Thank you so much, I appreciate your reply.
The Carenado products that I would like to see with ISG routes on their NDs are those with their Universal FMC (UFMC), including the SAAB S340B, Fokker F50, and ATR 42/72.
I’m unsure whether the Collins FMC that you have referred to is this UFMC model or not (I hasn’t realised that try had more than one FMC design).
I have the routesync=1 set in the ISG CFG, yet no route appears, and I have also tried the routesync parameter in the panel CFG.
Again, thank you for your help.
Fabio


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jan 30, 2020 5:34 pm 
Offline

Joined: Thu May 19, 2005 3:45 pm
Posts: 3902
Location: NJ, USA
Fab10 wrote:
Hi,
Thank you so much, I appreciate your reply.
The Carenado products that I would like to see with ISG routes on their NDs are those with their Universal FMC (UFMC), including the SAAB S340B, Fokker F50, and ATR 42/72.
Fab10 wrote:

I have then Carenado S550 Citation II uses the Universal FMC and the sync works fine for me. So it will probably work for you.

Fab10 wrote:
I have the routesync=1 set in the ISG CFG, yet no route appears, and I have also tried the routesync parameter in the panel CFG.


The sync only works when you press the 'EXEC' button the FMS. When this occurs the ISG FMS route is then transferred to the FSX GPS/Planner.

So the the sync is only one way, starting from the the ISG FMS to the FSX/P3D GPS/Planner. So every route change opr update needs to be initiated on the ISG side for there to be synch.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jan 31, 2020 7:16 pm 
Offline

Joined: Tue Sep 13, 2016 3:35 pm
Posts: 13
Hi,
I am in awe of your patient support, thank you.
My cognition may not be what once it was, so please forgive my questions and also please bear with me.
I am using the ISG GNSXLS, and I am happy programming it and ensuring that the aircraft follows the FP (MCU LNAV on, A/C HDG mode selected).
However, I am still unable to sync the route onto the ND.
On the GNSXLS, which would be the equivalent of EXE?
In the ISG.CFG, I have the following line:
synchfplanwithfsgps=1
In the panel.cfg, I also tried the following set in the window section for the GNS:
gauge00=ISG1!GNSXLS,GPSSynch 0,0,550,433
I am positive that I will get there very soon, so one more round of assistance, and I will be ready to roll!
Again, thank you so very much.
Fabio


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Feb 01, 2020 10:11 am 
Offline

Joined: Tue Sep 13, 2016 3:35 pm
Posts: 13
A further update.

I have tried with the ISG GNS and Smiths units, and whilst the built-in P3D4 map is synced with the route (i.e. my ISG entered route appears on P3D4's map), there is still no sync or route display in the Carenado Navigation Display, which was my orginal query.

OP: "I noticed that these gauges now have a sync such that ISG FP’s can be drawn in default navigation displays, and that’s really useful. However, what I’d really like to know is whether ISG FP routes can be drawn in Carenado navigation displays?"

Is that we have been talking at cross purposes, insofar as the ISG created route is synced with the simulator map and planner rather than the internal VC displays of the Carenado aircraft?

If the route can or should be displayed in the Carenado Navigation Displays, then please may I see the section of the ISG and panels CFGs so that I can replicate the correct working combination.

My apologies if I am continually getting this wrong, so a bit of clarification on this would be useful.

Again, thank you for your help and patience.

Fabio


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 02, 2020 3:20 am 
Offline

Joined: Thu May 19, 2005 3:45 pm
Posts: 3902
Location: NJ, USA
Fab10 wrote:
Hi,
I am using the ISG GNSXLS, and I am happy programming it and ensuring that the aircraft follows the FP (MCU LNAV on, A/C HDG mode selected).
However, I am still unable to sync the route onto the ND.
On the GNSXLS, which would be the equivalent of EXE?


The 'Enter' button serves the same purpose on the GNS-XLS.

There was a problem with this feature on the GNS. I have corrected, re-download the Installer from the
189 Beta update page. It should work now.
http://www.fsbuild.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=5106

Fab10 wrote:
In the ISG.CFG, I have the following line:
synchfplanwithfsgps=1


This is setting is okay, but it will be applied to every plane you have the isg gauges installed.

Fab10 wrote:
In the panel.cfg, I also tried the following set in the window section for the GNS:
gauge00=ISG1!GNSXLS,GPSSynch 0,0,550,433


It should be this way...
gauge00=ISG1!GNSXLS,0,0,550,433,GPSSynch

'GPSSynch' should be the 5th parameter. But was noted above, this is not necessary if you have the setting in your isg.cfg file.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 02, 2020 5:52 am 
Offline

Joined: Thu May 19, 2005 3:45 pm
Posts: 3902
Location: NJ, USA
Fab10 wrote:
A further update.
I have tried with the ISG GNS and Smiths units, and whilst the built-in P3D4 map is synced with the route (i.e. my ISG entered route appears on P3D4's map), there is still no sync or route display in the Carenado Navigation Display, which was my orginal query.

OP: "I noticed that these gauges now have a sync such that ISG FP’s can be drawn in default navigation displays, and that’s really useful. However, what I’d really like to know is whether ISG FP routes can be drawn in Carenado navigation displays?"

Is that we have been talking at cross purposes, insofar as the ISG created route is synced with the simulator map and planner rather than the internal VC displays of the Carenado aircraft?

If the route can or should be displayed in the Carenado Navigation Displays, then please may I see the section of the ISG and panels CFGs so that I can replicate the correct working combination.



You didn't say what Carenado aircraft you were using.

See the video I made with the Retrofit for the Carenado Citation II

https://youtu.be/mRkQ3ndey6c

In the video, you'll see the fist waypoint (PXR) deleted, then inserted added back again, and all the changes displayed on the Carendao FMS, and the Navigation display.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 02, 2020 6:35 am 
Offline

Joined: Tue Sep 13, 2016 3:35 pm
Posts: 13
Thank you, I will scrutinise the video a bit later today, that looks exactly what I had hoped for.

Meanwhile, there are several, but the main Carenado aircraft that I would like to retrofit with ISG are:
Fokker F50
SAAB S340B

Thanks,
Fabio


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 02, 2020 11:52 am 
Offline

Joined: Tue Sep 13, 2016 3:35 pm
Posts: 13
Hi,

OK, I am getting closer to identifying the issue(s)...

I can see that the ISG sync functionality is working, because not only does the default P3D4 map populate, but also external programs like ASP4 show the route once EXEC is pressed.

However, this does not work in all Carenado aircraft with the UFMC because there appears to be a number of different models of the Carenado Universal FMC:
UFMC in Beechcraft B1900D, and likely quite a few more.
UFMC type found in the SAAB S340B, Fokker F50, Dornier Do228, and probably more.
I think that there is a third (yours) as in the video the active waypoint is magenta whereas in my BN1900D it stays green with an arrow next to it); this model works OK with ISG.

I have retrofitted my ATR42 with the UFMC from the B1900D (literally copy out the contents of the CAB file of the B1900D UFMC into a folder named as per the FMC CAB file that has been created in the panel directory of the aircraft that is being retrofitted).

Routes created in ISG FMS gauges now populate correctly in the newly fitted Carenado UFMC, as well as in the P3D4 map and external applications such as ASP4.

However, the SOLE problem now is that this ISG originated route does not show in the Carenado navigation display, which for me is a drawback.

I truly hope that there is a way to force the route to display in the Carenado ND because this gauge cannot be swapped out otherwise much functionality would be lost.

Your thoughts would be very much appreciated.

Thanks again for your help with this.

Best wishes,
Fabio


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 02, 2020 4:50 pm 
Offline

Joined: Thu May 19, 2005 3:45 pm
Posts: 3902
Location: NJ, USA
Fab10 wrote:
Carenado Universal FMC:
UFMC in Beechcraft B1900D, and likely quite a few more.
UFMC type found in the SAAB S340B, Fokker F50, Dornier Do228, and probably more.
I think that there is a third (yours) as in the video the active waypoint is magenta whereas in my BN1900D it stays green with an arrow next to it).

The former model works with ISG, and displays the route in the UFMC and map displays, whereas the other version does not.


Your right the newer Universal FMC that Carenado is using (like the one in the ATR42) works similar to the Collins FMS one.
In that it is a custom FMC, that It has its own internal Flight Plan, that is lincked to the ND. So the Carenado ND will only
display the Flight plan created by that FMS.

The real litmus test, is to load a Flight Plan in the FSPlanner. If when you load a flight plan in the FSPlanner, if it
also displays on the Carenado ND (and FMS), then you have confirmation it will be compatible with the ISG FMS. As that is all ISG
is doing, its transferring its Flight Plan form its FMS to the FS Planner. So anything that displays the FS Planner route will be in synch with the ISG FMS.

Fab10 wrote:
I have retrofitted my ATR42 with the UFMC from the B1900D (literally copy out the contents of the CAB file of the B1900D UFMC into a folder named as per the FMC CAB file that has been created in the panel directory of the aircraft that is being retrofitted).
...However, the SOLE problem now is that this ISG originated route does not show in the Carenado navigation display, which for me is a drawback.


Swapping FMS's will probably not work, as the ATR42's ND is coded to only display the route from the ATR's FMS.

I can see their source code and kinda how they have done it. I could probably try and figure out how to get around it eventually. But that would probably take quite some time, and I'm not sure I want to go through all that effort for just one addon manufacturer, especially when we have the option to integrate the ISG ND's into the Carenado cockpit.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 02, 2020 5:42 pm 
Offline

Joined: Tue Sep 13, 2016 3:35 pm
Posts: 13
Hi,
There are definietly shortfalls when chopping and changing their FMC XMLs, but i have done it for a few of the Carenado aircraft because there is such variance between models - some you can enter advisory altitudes, others not.
I agree with the catagoric litmus test, if the sync is working then that is that, as they say.
I am grateful for your help, guidance, and support.
Please know that if ever you find the time to update the ISG gauges to handle Carenado multiplexed systems, then you will have an extremely happy customer ontop of an already very happy customer!
Thanks,
Fabio


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group